Toispuolisia lajeja

Yleensä aloitan käsittelyn tsekkaamalla asiakkaan kehon linjaukset: Ohjaan asiakkaan kyykkyyn ja siitä näkee paljon.

Onko lantio x ja y-linja tasossa? Miten ranka ja jalat asettuu suhteessa toisiinsa ? Onko ketju linjassa ylhäältä alas? Mistä ottaa kiinni? Nämä pitäisi katsoa neutraalissa asennossa ja työasennossa( esim. kyykky asento).

Harvalla on 100% asento, yleensä korjattavaa on.

Miten virheasento näkyy urheiljan arjessa käytännössä ? (jos ei ole vielä akuutti/ kivulias) ?

Esim. Palautuminen ei ole kunnollista, jalkatreenit , juoksut, heitot/ lyönnit on väkinäistä, käsijarru on ”jatkuvasti” päällä. Pieniä rasitusvammoja tulee päntiönään, Puuduttaa selkää ja jalkaa.

Yleensäkkin olo on kuin vastamäkeen puskisi, homma vaan on puurtamista ja kehitystä ei tapahdu.

Tässä lajeja missä olen huomannut toispuolisuutta:

– Golf

– Tennis ja Padela

– Skeittaus, lainelautailu, lumilauta

– nyrkkeily, potkunyrkkeily

– Kiekko ja keihäs sekä kuula

On juoksijoillakin ongelmia toispuolisuuden kanssa , kerran oli sitkeä virheasento maratonistilla, oireena kesäisin polvi ja nivuskipu. Korjasin asennon 5 kertaa ja ihmettelin kun veti aina takas mutkalle. Sitten tajusin kysyä että missä treenaa, kesäisin aina mökitien pientareita, samaa puolta. Ohjeistin juokseen toista puolta takas- sitten lantio asettui! Näiden syitä ei aina saa selvitettyä, lantiossa on monta liikkuvaa osaa ja jotka vaihtelee esim. hormonitoiminnan muutoksien myöten.

Voimailijoilla laji ei ole toispuolista mutta usein esim. Jatkuva toispuolinen vasta/ myötä-ote tekee pientä kiertymää lantiolle maastavedossa.

Mutta luettelen muutaman lajin mitkä selkeesti yksipuolisella treenillä aiheuttaa toispuolisuutta. Huom. En paheksu lajeja! Nämä on amatöörien vaivoja, ammattilsisilla ei ole näitä sillä he treenaavat vastapuolen.

Golf ja muut lajit harrastelijoilla tahtoo olla yksipuolista suorittamista ilman fysiikka valmennusta, jossa tulee lajinomaisia toistoja vastapuolelle. Perussääntö on että Hyvä olisi treenata 1/3 osa lyönti/ heitto määrästä vastapuolelle toispuolisissa lajeissa.

Esim. Teet 100 lyöntiä golf kierrokselle. Treenaa fysiikkatreenissä väh. 30 toistoa vastapuolta. se voi olla esim. Kuntopallon heittoa seinään. Nämä on tietysti aina oltava lajinomaisia ja suosittelen konsultoimaan lajin fysiikka valmentajaa.

Tämäpä tällä kertaa urheilijoiden vaivoista, jos osui ja upposi, suosittelen kokeilemaan perushoitoa, uusi kehitysjakso saattaa olla nurkan takana😉.

Leave a Reply