Jounin Lokakuun kuulumisia

Hei,

Eka blogin aiheena on korona-ajan vaivat mitä huomioin asiakkailla v. 2020 ja 2021.

2. ryhmää eroittui selkeesti:

A) Aktiivisia 65-85 vuotiaita lonkka vaivaisia asiakkaita (useimmat naispuolisia) tuli selkeästi lisää pöydälleni, vahvasti epäilen syyksi että salit oli kiinni. Lihaskunto treenit/ ryhmät jäi pois ja ihmiset korvasivat liikuntavajeen pitkillä kävelyillä (1-2 tuntia / 6-15 km joka päivä). Lonkkavaivojen määrä “normi” tilateeseen oli n.3-4* pistin asian merkille jo syksyllä 2020.

Hoitona lonkkavaivaan oli hieronta, shiatsu ja jäsenkorjaus yhdistelmä teipeillä ja kylmähoidolla maustettuna koko lantion ja jalkojen alueelle ja sitten yritin motivoida kävelyn tilalle vaihtoehtoista liikuntaa tai lepopäiviä. Voimaharjoittelua takaketjulle ( pakara/selkä )ja usein liikkuvuutta etuketjulle. ( lonkankoukistaja/etureisi). Moni tapaus piti jättää käsittlelemättä ja ohjata suoraan lääkärille, epäilin nivelpussin tulehdusta jonka syynä ylirasitustila tai alkava kuluma. Ps. Aktiivisuus Strakkerit jotka laskee askeleita on “saatanasta”, Lonkat “huutaa” punaisena mutta starakkeri käskee kävellä sen tietyn määrän esim.10 t tai 15 t askelta. Ugh! olen puhunut.( Tämä tietysti minun mielipide, ymmärrän että se älylaite motivoi, mutta ei ole syy lopettaa oman kehon tuntemuksen kuuntelua).

B) Työikäisillä nousi pintaan heti syksyllä 21 niska/hartia vaivat jopa ihan opiskelija ikäisillä . Syy on ilmiselvä, huono ergonimia ja nopea etätyön tuoma muutos stessi sekä osalla tauot jääneet pois/lyhenneet koska Teamspaltsut voi vetää ilman siirtymiä. Hoitona hartiarenkaan ja niskan hieronta, kunnon työtuolin ja mielellään sähköpöydän hankinta ja osalle komento että sohvalla ei tehdä töitä ja merkata breikejä kalenteri

Tuossa suurimmat huomiot nuilta vuosilta. Omassa kropassa huomasin rasitusta enempi vaikka tein koronana alun sulun jälkeen 2 päivästä työviikkoa ma/ti yli-pitkän päivän. Olkapääni ja ranteeni oli kovilla -päivät venyi ympäripyöreiksi ja lisäksi asiakkaina oli paljon näitä lantio vaivaisia, ne on hoitajalle fyysisesti paljooon työläinpiä käsittelyitä.

Nyt tilanne alkaa normalisoitua, enää ei lonkan nivelpusseja teippailla/jäädytetä ja omakin olka/ranne ei enää oikuttele. Tulevassa blogissa eri urheilulajeissa tulevia tyypillisiä rasitusvaivoja missä olen pysynyty auttamaan ja missä taas en, etenkin sen erottaminen mikä on ns. hyvää kipua ts.mikä menee ohi palauttavalla jumpalla ja milloin on syytä ottaa levon kannalta.

Tämäpä tästä tällä kertaa,

Kaikille asiakkaille oikein mukavaa viikkoa!